De Tasmanhof

De voorafgaandelijke schoollocatie herbouwt tot appartement. De locatie ligt aan de Tasmanstraat in de Zeeheldenbuurt nabij Centrum Den Haag. Het Tasmanhof omvat naast de woningen ook een semiopenbare tuin, de Zeeheldentuin genaamd. Hiermee gaat een wens van de buurt in vervulling om meer groen te creëren in de buurt. Na de verwoesting van de basischool Toverbal was het project Tasmanhof in 2011 begonnen ( 5 jaar na het incident ).

Haag Wonen heeft een ontwerp van de Architekten Kombinatie een plan met koop- en woningen ontwikkeld voor deze locatie. Door de crisis was dit helaas niet gelukt. Daarna was er gewerkt aan een plan met sociale huurwoningen. De wijk was met het besluit compleet oneens en zij wilden liever een wijk tuin. Uiteindelijk is een compromis gevonden: 26 sociale huurwoningen en een stadstuin. De bouw was gestart in 2013 en compleet in 2014.

Het gebouw is efficiënt ontworpen, met 4 bouwlagen, een galerijontsluiting, veel identieke woningplattegronden en een apart gebouw voor de bergingen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 82 m2 en de verhouding tussen het bruto vloeroppervlak (bvo) en de gebruiksoppervlakte (go) is gunstig. De appartementen hebben een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers, een badkamer, een apart toilet, een berging en een royaal balkon. Het woongedeelte van alle appartementen is georiënteerd op het zuiden met uitzicht op de Zeeheldentuin. De appartementen zijn bereikbaar via een centraal trappenhuis met één lift en met galerijen aan de achterkant van het gebouw.

Opening Tasmanhof In 2014 was de Tasmanhof eindelijk geopend voor het publiek en dit moest natuurlijk gevierd worden. Alle buurtbewoners werden massal uitgenodidg om deel te maken van de festiviteiten. Met een massale opkomst van honderden was de opening van het Tasmanhof een enorm succes. Iedereen was natuurlijk benieuwd wat het eindresultaat zou zijn. Het kan makkelijk gezegd worden dat niemand ontevreden was met het resultaat.